De Dick van Amerongen prijs

Dit jaar hebben we de “Dick van Amerongen wisselprijs”, ter nagedachtenis aan de man die de Kromhout Whalers introduceerde in de sloeproeiwereld. Dick van Amerongen overleed op 24 september 2023 op 87-jarige leeftijd.

De voorzitter van Vechten op de Vecht, Cock Mühl, tevens lid van sloeproeivereniging De Spiering in Weesp, blikt terug op zijn persoonlijke ervaringen met Dick:

Dick van Amerongen op het dek van zijn kotter “Orisant”

Onze eerste kennismaking met dit fenomeen was tijdens de MPM van 1976. Ad van der Vliet nodigde wat vrienden uit om deze wedstrijd aan boord van de Navigator te volgen. Het was bijzonder slecht weer, met veel wind en regen, en onmiddellijk viel op hoe goed de Whalers de golven trotseerden. Wat een geweldige sloepen, overnaads, en wat een prachtige zeeg!

Wij werden direct enthousiast en Ad wist dat Dick van Amerongen er één te koop had staan. Diezelfde middag werd er zaken met Dick gedaan, en waren wij een sloep rijker.

Dat was tevens voor velen van ons de eerste kennismaking met Dick van Amerongen. Het nimmer aflatende enthousiasme van Dick heeft eraan bijgedragen dat het niet bij die ene Kromhout Whaler bleef. Inmiddels bezit onze roeivereniging “De Spiering” wel vier kromhout Whalers! En daar worden natuurlijk veel wedstrijden mee geroeid.

Natuurlijk de Amsterdamse Grachtenrace, met altijd een gastvrij welkom op de Kromhoutwerf. Enkele weken voor de wedstrijd lagen onze Whalers dan bij Dick aan de werf, zodat er alvast getraind kon worden in de grachten van Amsterdam.

Eén van onze favorieten was altijd de Leidse Grachtenrace, georganiseerd door watersportvereniging ‘De Kaag’. Een wedstrijd voor alleen Whalers, waarvan er regelmatig bijna twintig aan de start verschenen. Een gezellige boel daar op de Beestenmarkt, waar Dick ook regelmatig even een kijkje kwam nemen. De beëindiging van deze race betekende tevens het begin van Vechten op de Vecht, met voor ons vanzelfsprekend: een Whaler competitie.

De “Dick van Amerongen wisselprijs” wordt voortaan uitgereikt aan de beste dames- en herenteams die roeien in een Kromhout Whaler (voorheen: de Kromhout Whaler prijs). Wij ervaren het als een grote eer dat Pam, Dick’s weduwe, de prijs dit jaar persoonlijk komt overhandigen aan de winnaars.

© 2008 - 2024 Stichting Vechten op de Vecht. Alle rechten voorbehouden · Privacybeleid