Roeien met: De Spiering

screen shot 2011-03-25 at 5.52.26 pmHet ontstaan van de Spiering lijkt wel een jongensverhaal.

Als volslagen sloeproei analfabeet, kwam Ad van der Vliet in het Bestuur van de eerste 5 jr MPM. De oprichters Jan Geesink en Pim Visser leek het nl. een goed idee dat  een Muider in het MPM Bestuur zou deelnemen. Ad zijn taak was sponsors te vinden, die hij dan tijdens de MPM aan boord van een luxe jacht fêteerde door het spektakel van dichtbij op het water te volgen. Dick van Amerongen een bekende van Ad uit de boten, roeide met een schitterende sloep mee, naar wat later de Kromhout Whaler bleek. Eind van het liedje was dat Ad, helemaal enthousiast van de prachtige sloep, nog de zelfde avond na (te) veel biertjes voor een zeer schappelijk prijsje door Dick de boot in gepraat was. Nog diezelfde avond werden vrienden gebelt en naar Muiden gelokt om met de family de volgende dag aan boord van het VIPjacht met hapjes en drankjes de wedstrijd te volgen. Maarten,Tom, Cock en Rolf ook watersporters hadden wel zin en de volgende dag voeren zij met de family aan boord van het luxe jacht mee wat natuurlijk toevallig naast die ene sloep bleef varen. Van achter de met de hand schoongeveegde beslagen ramen ontstegen al snel enthousiaste kreten van bewondering voor de fraaie sloep en de roep om ook te gaan roeien. Er werd dan ook spontaan ja geroepen toen Ad zijn kans schoon zag en de mannen vertelde dat ze mede eigenaar waren van de sloep waar ze op uitkeken.

Van de boot ging het naar de inmiddels bekende MPM feesttent en op 18 november 1996 werd in café de Mol te Muiden op de achterkant van een bierviltje even het plan uitgewerkt, wat bij nadere uitwerking groot geschreven 1,5 kantje besloeg. Sloeproeiteam “De Spiering Muiden-Weesp”was een feit. Een clubje zonder poespas en te veel regels. De belangrijkste punten uit zeg maar de oprichtingsakte zijn;

  • “De kwaliteit van de roeiers staat voorop ivm succesvolle deelname wedstrijden” (de ambitie om te winnen was toen al hoog).
  • aan expansie werd meteen gedacht: “boot beschikbaar voor meer teams fl. 100,- per roeier per jaar, mits er per roei-eenheid een verantwoordelijke is” (dat werden dus de latere teamcoördinator)
  • -“uit de beste roeiers een winning team selecteren”. (was een leuke gedachte)
  • en de taken werden verdeeld. Rolf werd voorzitter, Maarten en Tom technisch adviseurs, Cock penningmeester, Ad secretaris en onderhoudsregelaar.

Het mooie van die avond in de Mol was, dat er weinig gezegd behoefde te worden een ieder kon wel wat regelen, Maarten, Tom regelden voor een prikkie de eerste groene trailer en de gastvrije thuishaven bij de Schalkse, Cock en Rolf kenden wel roeiers en voor we het wisten stonden we in de krant met mooie wedstrijduitslagen. De Dames leek het ook wel wat en richtte het prijzenkast vullende dames 1 op. Er kwamen al snel meer teams bij en voor we het wisten was er een probleem want iedereen wilde de MPM roeien. Om die discussie prettig te tackelen werd besloten dat jaarlijks in september een BBQ bij de Schalkse gehouden werd met daaraan gekoppeld een onderlinge wedstrijd naar Uitermeer en terug, we leenden dan een 2e sloep bij Dick van Amerongen. Het team wat de snelste tijd had mocht de MPM roeien. Natuurlijk hielden Maarten en Tom de tijden zorgvuldig bij.

Het is fantastisch te zien hoe spontaan en ongecompliceerd Sloeproeiteam “De Spiering Muiden-Weesp” heeft kunnen groeien en wat een gezellige club het is geworden door de inzet van de leden. Welliswaar is nooit dat super wedstrijd team van beste roeiers ontstaan, maar de team spirit staat voorop en iedere wedstrijd geeft iedere roeier alles om met zijn team te scoren. Soms moesten we helaas ook afscheid nemen van leden, zoals Dirk Roest, nu de Vecht en Heeren XIV,  dat doet dan pijn, maar uiteindelijk is het leuk om te zien, dat zo ongeveer alle teams uit de regio, zijn voortgekomen uit de Spiering, ( de Vecht- W2- Heeren XIV- Pata Neegra) en dat daardoor meer competitie en verscheidenheid ontstond. Tijdens de jaarlijks door onze Heren 3 te organiseren Vecht Water race strijden al deze teams sportief met elkaar om de eer, waarna het glas geheven wordt, onder het verhalen van uiteraard stevig aangedikte roeiervaringen.

Bij toerbeurt neemt jaarlijks een roeier het coördinatorschap van zijn team op zich en regelt naast het Bestuur een kleine kernploeg met een minimum aan vergaderen maar veel inzet het onderhoud, kleding, wedstrijden, etc.. Dit verloopt altijd weer super en relaxed, maar vooral door de gedreven en enthousiaste inzet van velen met een minimum aan kosten, waardoor het lidmaatschap van De Spiering voor een ieder mogelijk is.

De Spiering met haar verscheidenheid aan leden is niet meer weg te denken en groeit nog elk jaar. De teams roeien verdienstelijk wedstrijden door het hele land en zelfs in het buitenland en zijn met hun vele gezellige en sportieve leden een grote vrienden club geworden om trots op te zijn en geven daarmee gestalte aan de achterkant van dat ene bierviltje zoals het bedoeld was.

Met dank aan MPM, Dick van Amerongen en de Schalkse.

Geschreven door Ad van der Vliet

© 2008 - 2024 Stichting Vechten op de Vecht. Alle rechten voorbehouden · Privacybeleid