Kranen & parkeren 2024

Laatste wijziging: 4 april 2024 – 23:55

LET OP: De maximumsnelheid binnen Weesp is tegenwoordig 30 km/uur! Let dus goed op je snelheid. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Op het kaartje hieronder vind je de kraanlocatie, parkeerzones, routes van/naar het kranen en andere nuttige locaties. Klik op de iconen/lijnen voor meer informatie over de verschillende locaties.

LET OP: Drakenboten, GIGs en St. Ayles Skiffs worden niet gekraand. Deze kunnen zelfstandig te water worden gelaten bij de trailerhelling ter hoogte van de Nijverheidslaan 11.
Teams die te laat zijn om te kranen kunnen ook hier terecht om op eigen gelegenheid de sloep te water te laten.
NB: De trailerhelling is relatief dichtbij het startgebied, maar kan slechts één sloep tegelijk faciliteren.
Zie het kaartje voor meer informatie.

Procedure voor het inkranen

Voor de teams die zich tijdens de inschrijving hebben aangemeld voor het in-/uitkranen, gelden de volgende stappen:

  1. Aansluiten in de wachtrij op de Pampuslaan (punt A op de kaart). Voor de navigatie gebruik maken van Pampuslaan 125.
    Er wordt afgeroepen per sloep, dus zorg dat je (ruim) op tijd aanwezig bent. Zie de kraanlijst voor de tijdplanning per sloep.
  2. Wanneer je wordt geroepen: Rechtsaf de Amstellandlaan op naar de kraanlocatie (B) en de aanwijzingen van de crew opvolgen.
  3. Daarna doorrijden, rechtsaf de Flevolaan op en dan de bocht volgen, de Gemeenschapspolderweg op richting punt C, waar een verkeersregelaar je zal aangeven welke kant je op moet voor het parkeren van de trailer.

De kraanlijst wordt in de week voor de race op deze site gepubliceerd. Hierin vind je de volgorde en tijden voor het kranen.

Parkeren na het inkranen

Trailers kunnen op dezelfde plek worden geparkeerd als voorgaande jaren (Hogeweyselaan e.o.).
Let op: Het parkeren wordt gecoördineerd door een verkeersregelaar, die je zal aangeven waar geparkeerd moet worden.

Bij de trailerhelling aan de Nijverheidslaan kan langs de weg geparkeerd worden. Let hier wel op dat je het verkeer zo min mogelijk hindert. Als hier geen plaats meer is, de trailer parkeren aan de Hogeweyselaan, in overleg met de verkeersregelaars ter plaatse.

Bij de oever aan de Utrechtseweg kan niet geparkeerd worden. Breng de auto met trailer naar de Hogeweyselaan en laat de verkeersregelaar een parkeerplek aanwijzen.

Parkeren is zowel in de omgeving van de Hogeweyselaan als op de Nijverheidslaan gratis.

Vervoer van en naar start/finish

Per sloep

Voor de mensen die de gekraande sloepen naar de start roeien: Er zijn twee lage bruggen te passeren op weg naar de start. Deze zullen gedurende de hele dag gedraaid worden.

Tijdens de finishmomenten van de race het finishgebied alleen verlaten via de corridor tussen de bakboord wal (Stationsweg) en de gele boeien, zodat de startende sloepen geen last ondervinden. Zie het kaartje. Sloepen die na de race willen aanleggen aan de VVW-steiger worden verzocht om zeer strak stuurboord te houden, zodat binnenkomende sloepen die nog in de race zitten niet worden gehinderd.

Pendeldienst

Let op: De pendeldienst is enkel bedoeld voor de chauffeurs van de auto’s met trailer; Er is dit jaar onvoldoende capaciteit om hele teams te vervoeren.

Bij de hoek van de Amstellandlaan en de Pampuslaan (of somd ook de Hogeweyselaan) als extra stop) is de halte voor de pendeldienst. Deze rijdt gedurende het in- en uitkranen continu van/naar het startgebied.
In het centrum van Weesp vertrekt de pendeldienst vanaf de hoek van de Herengracht en Kerkstraat richting de kraanlocatie. De pendeldienst is actief tussen 8:00 en ca. 19:00 uur.

Te voet

Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk om tussen de kraanlocatie en de start/finish te lopen. De wandelroute is met ca. 15 minuten lopen iets minder ver dan voorgaande jaren en is aangegeven op het kaartje.

Procedure voor het uitkranen

  1. Blijf direct na de finish wachten achterin het startgebied en verlaat het gebied rustig via de corridor tussen de gele boeien en de wal. Houd de boeien aan bakboordzijde en ga rechtsaf onder de Sluisbrug door, de Kom van Weesp in.
  2. Wacht achterin de Kom tot de Zwaantjesbrug draait. Vaar dan Smal Weesp op tot de Roskambrug en wacht tot deze draait.
    • Wanneer er ongeveer 10 sloepen aanwezig zijn draaien de beide bruggen om de sloepen als groep door te laten (in elk geval één keer per 20 minuten).
    • Vaar vervolgens door naar de kom van de Aquamarin (aan het einde van Smal Weesp, het Wachtgebied) en wacht daar rustig op aanwijzing van de daar aanwezige medewerker van Vechten op de Vecht het kraangebied binnen te mogen varen. NB. Houd hierbij ook contact met de chauffer van de trailer. Het duurt ongeveer 10 minuten als alles soepel gaat om bij de takelplaats te komen. NB: In de kom van de Aquamarin is geen aanlegplaats beschikbaar (alle aanwezige steigers zijn privé-eigendom) en je kunt dus niet van de boot af. Bij het wachtgebied zijn (op het kaartje aangegeven) bij de openbare toiletten en douches.
      Denk s.v.p. aan overlast in de buurt, dus hou het rustig en schoon. Voor vuilnis zijn bakken aanwezig op de kraanlocatie en bij het wachtgebied.
      Geen afval weggooien in de vuilcontainers van bewoners.

Er zijn twee kranen aanwezig voor het uitkranen.

Chauffeurs auto + trailer

Als chauffeur heb je verschillende opties om na de race bij je auto en trailer te komen:

  • Met de pendeldienst vanaf de kruising Herengracht/ Kerkstraat (zie het kaartje). Je wordt bij je auto gebracht (op je iegan aanwijzing)
  • Meeroeien naar de aanlegplaats aan het begin van Smal Weesp (zie de procedure voor het uitkranen hierboven). Je moet dan wel lopen vanaf de aanlegplaats naar de auto, maar dat is niet ver.
  • De hele route lopen, ca. 15 minuten.

De chauffeur rijdt de auto met trailer vervolgens via dezelfde route als in de ochtend (via de Pampuslaan) naar de kraan. Daar aansluiten in de wachtrij en melden bij de kraanmedewerkers. Wanneer je bijna aan de beurt bent mag je je team op de hoogte stellen dat het tijd is om het kraangebied in te varen. Doe dit snel, dan hoeft er niet lang gewacht te worden.

Daarna wordt op aanwijzing van de kraanmedewerkers uitgekraand. Let op je persoonlijke veiligheid!

Na het uitkranen

Na het uitkranen ga je weer naar de Hogeweyselaan om de auto + trailer incl. sloep te parkeren. De pendeldienst brengt de chauffeur weer naar het startgebied aan de Stationsweg. De bemanning loopt via de wandelroute naar het startgebied.

Wanneer draaien de bruggen?

De bruggen draaien bijna de hele dag door extra diensten om sloepen voor Vechten op de Vecht door te laten. Om de overlast op het wegverkeer te beperken zullen de bruggen pas draaien wanneer er ca. 10 sloepen verzameld zijn voor de brug (of na ca. 20 minuten bij minder sloepen).

© 2008 - 2024 Stichting Vechten op de Vecht. Alle rechten voorbehouden · Privacybeleid