Kranen & parkeren 2022

Laatste wijziging: 30 maart 2022 – 16:55

NB: De informatie op deze pagina gaat over de situatie in 2022. Zodra de situatie voor 2023 bekend is, zal deze pagina bijgewerkt worden.

Op het kaartje hieronder vind je de kraanlocatie, parkeerzones, routes van/naar het kranen en andere nuttige locaties. Klik op de iconen/lijnen voor meer informatie over de verschillende locaties.

De sloepen worden dit jaar weer in- en uitgekraand bij de Aquamarin in Weesp.

LET OP: Drakenboten, GIGs en St. Ayles Skiffs worden niet gekraand. Deze kunnen zelfstandig te water worden gelaten bij de trailerhelling ter hoogte van de Nijverheidslaan 11.
Teams die te laat zijn om te kranen kunnen ook hier terecht om op eigen gelegenheid de sloep te water te laten.
NB: De trailerhelling is relatief dichtbij het startgebied, maar kan slechts één sloep tegelijk faciliteren.
Zie het kaartje voor meer informatie.

Procedure voor het inkranen

Voor de teams die zich tijdens de inschrijving hebben aangemeld voor het in-/uitkranen, gelden de volgende stappen:

 1. Vanuit het noorden aanrijden en aansluiten in de wachtrij op de Pampuslaan (punt A op de kaart). Voor de navigatie gebruik maken van Pampuslaan 125.
  Er wordt afgeroepen per sloep, dus zorg dat je (ruim) op tijd aanwezig bent. Zie de kraanlijst voor de tijdplanning per sloep.
 2. Wanneer je wordt geroepen: Rechtsaf de Amstellandlaan op naar de kraanlocatie (B) en de aanwijzingen van de crew opvolgen.
 3. Daarna doorrijden, rechtsaf de Flevolaan op en dan de bocht volgen, de Gemeenschapspolderweg op richting punt C, waar een verkeersregelaar je zal aangeven of je links- of rechtsaf de Hogeweyselaan op moet voor het parkeren van de trailer.

De kraanlijst wordt in de week voor de race op deze site gepubliceerd. Hierin vind je de volgorde en tijden voor het kranen.

Parkeren na het inkranen

Trailers kunnen op dezelfde plek worden geparkeerd als voorgaande jaren (Hogeweyselaan e.o.).
Let op: Het parkeren wordt gecoördineerd door een verkeersregelaar, die je zal aangeven waar geparkeerd moet worden.

Bij de trailerhelling aan de Nijverheidslaan kan langs de weg geparkeerd worden. Let hier wel op dat je het verkeer zo min mogelijk hindert. Als hier geen plaats meer is, de trailer parkeren aan de Hogeweyselaan, in overleg met de verkeersregelaars ter plaatse.

Bij de oever aan de Utrechtseweg kan niet geparkeerd worden. Breng de auto met trailer naar de Hogeweyselaan en laat de verkeersregelaar een parkeerplek aanwijzen.

Parkeren is zowel in de omgeving van de Hogeweyselaan als op de Nijverheidslaan gratis.

Vervoer van en naar start/finish

Per sloep

Voor de mensen die de gekraande sloepen naar de start roeien: Er zijn twee lage bruggen te passeren op weg naar de start. Deze zullen gedurende de hele dag gedraaid worden.

Let op: In Smal Weesp (het kanaal tussen Aquamarin en De Kom van Weesp) ligt momenteel een ponton i.v.m. kadewerkzaamheden. De doorvaart hier is ca. 5 meter breed.

Tijdens de start- en finishmomenten van de race het startgebied alleen benaderen via de corridor tussen de bakboord wal (Stationsweg) en de gele boeien, zodat de startende sloepen geen last ondervinden. Let bij aankomst goed op dat er een bocht naar links gemaakt moet worden direct na de sluisbrug. De eerste boei moet dus aan stuurboord gehouden worden. Zie het kaartje.

Pendeldienst

Let op: De pendeldienst is enkel bedoeld voor de chauffeurs van de auto’s met trailer; Er is dit jaar onvoldoende capaciteit om hele teams te vervoeren.

Bij de hoek van de Amstellandlaan en de Hogeweyselaan is de halte voor de pendeldienst. Deze rijdt gedurende het in- en uitkranen continu van/naar het startgebied.
In het centrum van Weesp vertrekt de pendeldienst vanaf de hoek Stationsweg/Herensingel richting de kraanlocatie. De pendeldienst is actief tussen 8:00 en ca. 19 uur.

Te voet

Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk om tussen de kraanlocatie en de start/finish te lopen. De wandelroute is met ca. 15 minuten lopen iets minder ver dan voorgaande jaren en is aangegeven op het kaartje.

Procedure voor het uitkranen

 1. Blijf direct na de finish wachten achterin het startgebied en verlaat het gebied rustig via de corridor tussen de gele boeien en de wal. Houd de boeien aan bakboordzijde en ga rechtsaf onder de Sluisbrug door, de Kom van Weesp in.
 2. Wacht achterin de Kom tot de Zwaantjesbrug draait. Vaar dan Smal Weesp op tot de Roskambrug en wacht tot deze draait.
  Let op: In Smal Weesp (het kanaal tussen Aquamarin en De Kom van Weesp) ligt momenteel een ponton i.v.m. kadewerkzaamheden. De doorvaart hier is ca. 5 meter breed.
 3. Wanneer er ongeveer 10 sloepen aanwezig zijn draaien de beide bruggen om de sloepen als groep door te laten (in elk geval één keer per 20 minuten).
 4. Vaar vervolgens door naar de kom van de Aquamarin en wacht daar rustig op aanwijzing van de chauffeur van je trailer om het kraangebied binnen te mogen varen. De chauffeur neemt in overleg met de kraanbegeleiders contact met de bemanning van de sloep op zodra deze bijna aan de beurt is in de wachtrij voor de kraan (zie hieronder).

  NB: In de kom van de Aquamarin is geen aanlegplaats beschikbaar (alle aanwezige steigers zijn privé-eigendom) en je kunt dus niet van de boot af. Wel is er een aanlegplaats aan het begin van Smal Weesp (op het kaartje aangegeven) bij de openbare toiletten en douches.
  Denk s.v.p. aan overlast in de buurt, dus hou het rustig en schoon. Voor vuilnis zijn bakken aanwezig op de kraanlocatie. Geen afval weggooien in de vuilcontainers van bewoners.

Er zijn twee kranen aanwezig voor het uitkranen.

Chauffeurs auto + trailer

Als chauffeur heb je verschillende opties om na de race bij je auto en trailer te komen:

 • Met de pendeldienst vanaf de kruising Herensingel/Stationsweg (zie het kaartje). Je wordt bij je auto gebracht.
 • Meeroeien naar de aanlegplaats aan het begin van Smal Weesp (zie de procedure voor het uitkranen hierboven). Je moet dan wel lopen vanaf de aanlegplaats naar de auto, maar dat is niet ver.
 • De hele route lopen, ca. 15 minuten.

De chauffeur rijdt de auto met trailer vervolgens via dezelfde route als in de ochtend (via de Pampuslaan) naar de kraan. Daar aansluiten in de wachtrij en melden bij de kraanmedewerkers. Wanneer je bijna aan de beurt bent mag je je team op de hoogte stellen dat het tijd is om het kraangebied in te varen. Doe dit snel, dan hoeft er niet lang gewacht te worden.

Daarna wordt op aanwijzing van de kraanmedewerkers uitgekraand. Let op je persoonlijke veiligheid!

Na het uitkranen

Na het uitkranen ga je weer naar de Hogeweyselaan om de auto + trailer incl. sloep te parkeren. De pendeldienst brengt de chauffeur weer naar het startgebied aan de Stationsweg. De bemanning loopt via de wandelroute naar het startgebied.

Wanneer draaien de bruggen?

De bruggen draaien bijna de hele dag door extra diensten om sloepen voor Vechten op de Vecht door te laten. Om de overlast op het wegverkeer te beperken zullen de bruggen pas draaien wanneer er ca. 10 sloepen verzameld zijn voor de brug (of na ca. 20 minuten bij minder sloepen).

© 2008 - 2023 Stichting Vechten op de Vecht. Alle rechten voorbehouden · Privacybeleid